Poddavsnitt
En uppsökande verksamhet som inte släpper taget
Ett spännande samtal med Martin Novak och Sofia Calén som arbetar med uppsökande verksamhet i Huddinge kommun. Ett arbete som består i att identifiera, motivera och hjälpa personer med långvarig psykisk ohälsa att navigera i en snårskog av samhällsinsatser och de förväntningar som finns på den enskilde individen för att få ta del av dem.
Avsnittet är särskilt värt att lyssna på inför implementeringen av den nya socialtjänstlagen. Martin och Sofia beskriver ett långsiktigt och förtroendeskapande arbetssätt med stor grad av flexibilitet för att på bästa sätt kunna anpassa sig till den enskilde individens unika behov av stöd.
Uppsnappat – Familjeband – för att förändra sitt förhållningssätt
Kursen familjeband bygger på grundprinciperna i dialektisk beteendeterapi (DBT) och vänder sig till personer som är anhöriga till någon med borderline-personlighetssyndrom (BPS) eller som har svårigheter att reglera starka känsloupplevelser. Syftet är bl.a. att öka anhörigas förmåga att hantera sina egna känslomässiga reaktioner och förmåga till validering, kommunikation och konflikthantering.
Mats Hammarbäck och Annika Sörnäs driver Familjeband i Anhörigföreningen Borderlines (Anbo) regi sedan 2020 och har just startat igång sin nionde grupp. Under vårat samtal berättar de om sina egna erfarenheter och om reaktioner de mött bland deltagarna.
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Att möjliggöra för barn att tala – Bonnie Friedh
I det här avsnittet får du möta Bonnie Friedh, utbildare BRA-samtal på Allmänna Barnhuset i Stockholm. Hon berättar även lite om hennes egen bakgrund och orsaken till varför hon arbetar med det hon gör idag. Allmänna Barnhuset är en statlig stiftelse som grundades redan 1633. Idag har stiftelsen i uppdrag att utveckla och stödja metod- och kunskapsutveckling med syfte att stärka barn och ungdomar i socialt utsatta situationer.
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Att vända hopplösheten till beslutsamhet – Vanja Holmgren FMN
Samtal med Vanja Holmgren, anhörigstödjare och samtalsterapeut i föreningen Föräldraföreningen mot narkotika (FMN) Storstockholm. Föreningen vänder sig inte längre bara till föräldrar, utan alla anhöriga är välkomna. Målsättningen är att förmå hjälpa medberoende att vända hopplösheten till beslutsamhet. Vanja har även egen erfarenhet av att vara anhörig till någon med ett beroende, vilket hon kommer in på under samtalet med Julia.
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
”Jag hade inte tillräckligt stora öron!”
Kela lever med OCD och Ulrica är hennes mamma.
Hur är det att leva nära någon med OCD? Hur kan relationen påverkas? Hur är det att försöka hjälpa sin dotter? Och hur är det att vara beroende av sin mamma p.g.a. OCD?
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Psykisk sjukdom eller psykisk ohälsa? Spelar det någon roll eller?
Panelsamtal inspelat inför publik under nätverket SNAPH:s vårkonferens 2024.
Panellister: Åsa Kondradsson Geuken: Universitetslektor, Ordförande i Schizofreniförbundet, ledamot i Center for Women’s Mental Health
Louise Kimby: Specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård, utredare på Socialstyrelsen
Ingrid Lindholm: Föreläsare inom psykisk hälsa och möjliggörare/praktiker på Nka
Samtalsledare: Johan Nicander: Socialpsykolog/beteendevetare, leg.psykoterapeut, handledare
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Det ska inte behöva vara så svårt att vara anhörig – Eva Sandström
Eva förlorade sina tre barns pappa när hennes yngsta bara var tre veckor gammal. Två av hennes tre barn har olika diagnoser och livet blev inte som hon tänkt sig.
Genom åren har Eva lärt sig hur systemet fungerar och var man behöver vända sig för att få hjälp och stöd. I kvällens föreläsning berättar Eva om sitt anhörigskap och hur hon hanterar sitt liv. ”Det går, men det går inte av sig själv”, säger Eva.
Med stöd av familj och vänner och ett stort fungerande nätverk från kommun och region så kan man få det att fungera. Eva vill sprida hopp och tilltro till sina kunskaper om sina styrkor och behov. Hennes ledord är att inte bli ovän med hela världen utan hitta lösningar som fungerar med sig själv och familjen.
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Equal – Föreningen som hjälper samhällets mest utsatta
Per Sternbeck är verksamhetschef på föreningen Equal. I avsnittet ger han en inblick i föreningens hjälpinsatser för personer som förlorat sin bostad och som lever i ett permanent utanförskap. Per ger även sin och föreningens syn på samhällets skyddsnät och varför han tycker att systemet sviker våra allra mest utsatta medborgare.
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Maria Nyström Agback – De anhörigas jurist
Maria Nyström Agback är jurist på Anhörigas Riksförbund och Schizofreniförbundet. Här berättar hon om sitt uppdrag som rådgivare för dig som enskild anhörig. Vårat samtal för henne även in på frågor som bl.a. rör anhörigas situation vid tvångsinläggning på psykiatrin och sekretessregler.
Maria kommer gästa podden även under våren och vi efterlyser dina frågor till henne.
Skicka dina frågor till mikael.nylander@danderyd.se
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Min mammas verklighetsuppfattning blev min – Thomas Larsson
Thomas Larsson växte upp i Skåne i en helt vanlig familj med sin mamma och pappa och två bröder. Men när Thomas var runt tretton år så började hans mamma långsamt att förändras för att slutligen gå in i en psykos.
I detta avsnitt berättar Thomas om hur det var för honom som barn och ung att förhålla sig till och förstå att hans mammas förändring och verklighetsuppfattning började skilja sig från andras. Var skulle Thomas själv landa i denna helt nya värld med begrepp som psykisk sjukdom, psykoser och suicidrisk?
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Det handlar väldigt lite om ätstörning och väldigt mycket om hela livet. Samtal med Frisk & Fri
Gunilla Forslund och Madelene Ersson är båda aktiva inom riksföreningen Frisk & fri mot ätstörningar. Madelene är verksamhetsledare i Stockholm/Uppsala och Gunilla själverfaren volontär med inriktning på anhöriga.
I avsnittet delar de båda med sig av sina upplevelser av ätstörning ur två olika perspektiv; mammans och dotterns. Gunillas dotter var i samma ålder som Madelene var när hon drabbades.
Madelene var alltid den högpresterande dottern med en framgångsrik fotbollskarriär, samtidigt som hon även lyckades med sina studier. Vem kunde någonsin ana att någonting var fel? Gunilla känner igen mönstren från tiden då hennes egen dotter hade omfattande problem och berättar om hur hon skuldbelagde sig; en känsla hon ännu idag bär med sig.
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Om du inte lämnar pappa så föraktar jag dig! Ett samtal med Agneta Trygg
Agneta Trygg och hennes man Hans levde, utåt sätt, det perfekta familjelivet i en villa på Djursholm ,där man både ofta och frikostigt gästade en stor vänskapskrets . Trots parets stora sociala kontaktnät var det dock få som förstod vad som höll på att ske bakom den putsade fasaden. Hans hade under åren utvecklat ett alkoholberoende som påverkade familjen till den grad att han slutligen stod inför ett smärtsamt men oundvikligt ultimatum. Till familjens stora besvikelse var det alkoholen som vann.
Efter att Agnetas man gick bort i sviterna efter sitt långvariga alkoholmissbruk startade hon och dottern Olivia Trygga barnen, en stiftelse som stöttar barn och unga 7-25 år som lever i eller har växt upp i en familj där någon har problem med missbruk.
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Jag blev förmyndare åt min egen pappa – Nina Smith
Nina blev förmyndare åt sin far efter flera år utan att ha haft kontakt med honom. Senaste gången de träffades var vid hennes mors begravning, då han anklagade henne för mammans död. Hör Nina berätta om hur känns att ta den sortens ansvar för sin egen far och varför man fattar ett sådant beslut.
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Historien om Samuel – Samtal med Samuels mor Helen Malm
Samuel visade tecken på psykisk ohälsa mycket tidigt i livet. Han vara bara sju år gammal då han försökte ta sitt liv för första gången. I detta avsnitt berättar hans mor Helen Malm hon om hur hon och familjen har påverats.
Uppsnappat – från nära håll vid psykisk sjukdom
Mitt kall i livet – Samtal med Åsa Konradsson Geuken
I det här avsnittet får du träffa Åsa Konradsson Gueken som bland mycket annat är docent i farmakologi vid Uppsala Universitet och ordförande i Schizofreniförbundet.
Under samtalet berättar hon om sina erfarenheter av att vara lillasyster till Mats, som insjuknade i schizofreni för ca 35 år sedan och om hur den händelsen har kommit att forma hela hennes liv och livsgärning.
Stockholms Nätverk Aktion Psykisk Hälsa – SNAPH
SNAPH är en samordningsfunktion för aktörer inom Stockholmsregionen som erbjuder anhörigstöd till förmån för personer som lever nära psykisk ohälsa. SNAPH välkomnar alla som på ett eller annat sätt engagerar sig i målgruppen. I nätverket ingår aktiva föreningsmedlemmar, anställda inom privat eller offentlig verksamhet, verksamma i trossamfund och studieförbund.
Ingrid Lindholm: 0730 49 86 85, ingrid.lindholm@ifsstockholmsdistriktet.se