FÖRELÄSNINGAR
10 Oktober 18.00-19.30
En kostnadsfri digital föreläsning – Kommunalt anhörigstöd – vad är det?
Situationen vid sjukdom eller funktionsnedsättning kan påverka livet för så många fler än den som är direkt drabbad. Det är plågsamt att se ett barn, en förälder, ett syskon, livspartner eller annan närstående person lida. Situationen kan ha indirekt inverkan på allt från ekonomi till den egna psykiska hälsan och upplevs ofta som helt ohållbar.
Idag är det lag på att din kommun ska erbjuda anhörigstöd. Trots det känner inte alla till kommunernas anhörigstöd och det rika utbud av stödinsatser som erbjuds inom Stockholmsregionen.
Tre anhörigkonsulenter ger dig en beskrivning av vad du kan förvänta dig av kommunernas stöd till anhöriga.
17 oktober 18.00-19.30
En kostnadsfri digital föreläsning – Lillasystern som har vänt familjens stora sorg till en drivkraft – Åsa Konradsson Geuken
Åsa Konradsson Geuken har funnit sitt kall i livet sedan hennes bror insjuknade i schizofreni. Åsa är anställd som universitetslektor och är docent i farmakologi vid Uppsala Universitet, där hon bedriver forskning inom fältet för schizofreni och har stor nytta av erfarenheterna med sin bror.
22 oktober, 18.00-19.30
En kostnadsfri digital föreläsning med Leif Svanlund från Spes- Suicidbubblan – Kritiskt läge
En digital presentation på distans av Leif Svanlund från Föreningen för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd i Stockholm (SPES). Presentationen riktar sig till de personer som vill få insikt i det kritiska tillstånd som våra närstående som avlidit i suicid har befunnit sig i. Ett tillstånd som efterlevande anhöriga har iakttagit kallat ”Suicidbubblan”.
28 oktober 18.00-19.30
YRKESVERKSAM – Hållbar empatisk profession i interpersonella yrken – Julia Svahn
För professionella inom socialtjänsten, vården, psykiatrin, skolan, brottsförebyggande och polis– en introduktion till EmpatiTrygg och strategier för att bygga hållbarhet i ditt yrkesliv
Arbetar du inom samhällstjänst eller omsorgsyrken? Då vet du hur krävande det kan vara att ständigt finnas där för andra i deras mest sårbara stunder, vara inkännande och samtidigt vara trygg och hållande. Helst av allt ska du ju även hålla för dig själv och dina närstående när du kommer hem från jobbet också.
Din förmåga att känna empati är en av dina största styrkor – men den kan också bli en källa till stress och utmattning om du inte tar hand om dig själv på rätt sätt.
31 oktober 18.00-19.30
Empatifällan! – Julia Svahn
En föreläsning om empatistress, trötthet och hur du som anhörig, kan skapa trygghet i att orka vara empatisk
Att ha en stark empatisk förmåga kan vara både en gåva och en utmaning, särskilt i mellanmänskliga relationer där du ständigt befinner dig i en stödjande roll. Om du i din relation till ditt barn, en vän, partner eller förälder ofta är den som ger stöd, är det viktigt att också kunna leda dig själv inåt och ta hand om dina egna behov. Detta är något som ofta sägs, men hur gör man när tiden eller energin inte räcker till? Och varför påverkas du negativt när det är din närstående som är sjuk?
Genom att utveckla ditt inre ledarskap och bli medveten om vilka känslor som är dina och var dina gränser går, kan du bättre hantera dina relationer och bevara din egen styrka. Ett sätt att uppnå detta är genom nervsystemsreglerande rörelser, andningsteknik och mentala fokusövningar.
7 november 18.00-19.30
Vikten av anställda med egen erfarenhet inom psykiatrisk verksamhet
Föreläsare:
Klas Sundström, BISAM inom Rättspsykiatri och Södertälje
Janine Semius BISAM, närstående, och barnrättsombud inom BUP.
Vi kommer att prata om vad vi arbetar med som brukarinflytandesamordnare, BISAM, och vikten av att ha anställda personer med egen erfarenhet inom en psykiatrisk verksamhet.
Stockholms Nätverk Aktion Psykisk Hälsa – SNAPH
SNAPH är en samordningsfunktion för aktörer inom Stockholmsregionen som erbjuder anhörigstöd till förmån för personer som lever nära psykisk ohälsa. SNAPH välkomnar alla som på ett eller annat sätt engagerar sig i målgruppen. I nätverket ingår aktiva föreningsmedlemmar, anställda inom privat eller offentlig verksamhet, verksamma i trossamfund och studieförbund.
Ingrid Lindholm: 0730 49 86 85, ingrid.lindholm@ifsstockholmsdistriktet.se